Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.megu.edu.ua:8443/jspui/handle/123456789/5074
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorГрицай, Н. В.-
dc.contributor.authorРабович, В. В.-
dc.contributor.authorHrytsai, N. B.-
dc.contributor.authorRabovych, V. V.-
dc.date.accessioned2024-09-20T19:56:10Z-
dc.date.available2024-09-20T19:56:10Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationФранцузька технологія «Lamap» у навчанні природничих наук / Н. В. Грицай, В. В. Рабович // Вісник Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем'янчука.Серія: "Педагогіка та спихологія" / ред. кол. : О. О. Марчук, М. А. Августюк, Е. З. Івашкевич та ін.; Міжнар. економ.-гуманіт. ун-т ім. Степана Дем’янчука. - Рівне : Видав. дім "Гельветика", 2004. - № 2. - С. 5-11.en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.megu.edu.ua:8443/jspui/handle/123456789/5074-
dc.description.abstractПрироднича освіта в Україні потребує перегляду та оновлення форм, методів і технологій навчання, ознайомлення з досвідом викладання природничих предметів та впровадження в освітній процес кращих практик (методів, технологій). У статті акцентовано, що важливе значення у навчанні природничих наук мають дослідницько орієнтовані технології навчання, зокрема французька інноваційна технологія «La main à la pâte» (LAMAP). Мета статті: проаналізувати історію виникнення технології LAMAP та з’ясувати її можливості у навчанні природничих наук.Встановлено, що «La main à la pâte» дослівно перекладається як «рука в тісті» (англійський відповідник – Hands-on) і її сутність полягає в тому, що учні засвоюють навчальний матеріал лише під час самостійного виконання роботи (своїми руками). LAMAP запровадили в 1996 році троє членів Академії наук Франції – лауреат Нобелівської премії з фізики Жорж Шарпак (Georges Charpak), П’єр Лєна (Pierre Léna) та Yves Quéré (Ів Кєрі). У статті виокремлено основні етапи розвитку технологій «LAMAP» у Франції, починаючи з 1990-х років: запуск програми «La main à la pâte», створення мережі пілотних центрів, впрова-дження в закладах загальної середньої освіти (від початкової школи до колежів), створення фонду «La main à la pâte», функціонування Будинків науки, поява мережі коледжів «La main à la pâte», створення Офісу кліматичної освіти, розроблення сайту для реалізації дистанційного навчання та ін.З’ясовано, що навчання природничих наук за технологією «LAMAP» має дослідницький характер, спрямоване на розв’язання певної проблеми (проблемної ситуації), формулювання учнями гіпотез, їх перевірку та доведення, проведення дослідів та формулювання висновків. Особливістю LAMAP є тісна співпраця науковців і вчителів-практиків під час навчання учнів природничих наук. Ідеї LAMAP вико-ристовують у роботі Малої академії наук України.en_US
dc.publisherВісник Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені Академіка Степана Дем'янчука. Серія: Педагогіка та психологія. Вип. 2en_US
dc.subjectприроднича освітаen_US
dc.subjectметодика навчання природничих наукen_US
dc.subjectприродничі предметиen_US
dc.subjectдослідницьке навчанняen_US
dc.subjectLAMAPen_US
dc.subject«La main à la pâteen_US
dc.subjectРука в тістіen_US
dc.subjectфранцузька освітаen_US
dc.subjectфранцузький коле́жen_US
dc.subjectscience educationen_US
dc.subjectmethod of teaching natural sciencesen_US
dc.subjectnatural subjectsen_US
dc.subjectresearch-oriented learningen_US
dc.subjectLAMAPen_US
dc.subject"La main à la pâte"en_US
dc.subjectHand in the doughen_US
dc.subjectFrench educationen_US
dc.subjectFrench collegeen_US
dc.titleФРАНЦУЗЬКА ТЕХНОЛОГІЯ «LAMAP» У НАВЧАННІ ПРИРОДНИЧИХ НАУКen_US
dc.title.alternativeFrench technology LAMAP in teaching natural sciencesen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:ВІСНИК МІЖНАРОДНОГО ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ АКАДЕМІКА СТЕПАНА ДЕМ'ЯНЧУКА

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3.pdfФранцузька технологія «Lamap» у навчанні природничих наук351.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.