00 DSpace/Manakin Repository

ФРАНЦУЗЬКА ТЕХНОЛОГІЯ «LAMAP» У НАВЧАННІ ПРИРОДНИЧИХ НАУК

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Грицай, Н. В.
dc.contributor.author Рабович, В. В.
dc.contributor.author Hrytsai, N. B.
dc.contributor.author Rabovych, V. V.
dc.date.accessioned 2024-09-20T19:56:10Z
dc.date.available 2024-09-20T19:56:10Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Французька технологія «Lamap» у навчанні природничих наук / Н. В. Грицай, В. В. Рабович // Вісник Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем'янчука.Серія: "Педагогіка та спихологія" / ред. кол. : О. О. Марчук, М. А. Августюк, Е. З. Івашкевич та ін.; Міжнар. економ.-гуманіт. ун-т ім. Степана Дем’янчука. - Рівне : Видав. дім "Гельветика", 2004. - № 2. - С. 5-11. en_US
dc.identifier.uri https://dspace.megu.edu.ua:8443/jspui/handle/123456789/5074
dc.description.abstract Природнича освіта в Україні потребує перегляду та оновлення форм, методів і технологій навчання, ознайомлення з досвідом викладання природничих предметів та впровадження в освітній процес кращих практик (методів, технологій). У статті акцентовано, що важливе значення у навчанні природничих наук мають дослідницько орієнтовані технології навчання, зокрема французька інноваційна технологія «La main à la pâte» (LAMAP). Мета статті: проаналізувати історію виникнення технології LAMAP та з’ясувати її можливості у навчанні природничих наук.Встановлено, що «La main à la pâte» дослівно перекладається як «рука в тісті» (англійський відповідник – Hands-on) і її сутність полягає в тому, що учні засвоюють навчальний матеріал лише під час самостійного виконання роботи (своїми руками). LAMAP запровадили в 1996 році троє членів Академії наук Франції – лауреат Нобелівської премії з фізики Жорж Шарпак (Georges Charpak), П’єр Лєна (Pierre Léna) та Yves Quéré (Ів Кєрі). У статті виокремлено основні етапи розвитку технологій «LAMAP» у Франції, починаючи з 1990-х років: запуск програми «La main à la pâte», створення мережі пілотних центрів, впрова-дження в закладах загальної середньої освіти (від початкової школи до колежів), створення фонду «La main à la pâte», функціонування Будинків науки, поява мережі коледжів «La main à la pâte», створення Офісу кліматичної освіти, розроблення сайту для реалізації дистанційного навчання та ін.З’ясовано, що навчання природничих наук за технологією «LAMAP» має дослідницький характер, спрямоване на розв’язання певної проблеми (проблемної ситуації), формулювання учнями гіпотез, їх перевірку та доведення, проведення дослідів та формулювання висновків. Особливістю LAMAP є тісна співпраця науковців і вчителів-практиків під час навчання учнів природничих наук. Ідеї LAMAP вико-ристовують у роботі Малої академії наук України. en_US
dc.publisher Вісник Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені Академіка Степана Дем'янчука. Серія: Педагогіка та психологія. Вип. 2 en_US
dc.subject природнича освіта en_US
dc.subject методика навчання природничих наук en_US
dc.subject природничі предмети en_US
dc.subject дослідницьке навчання en_US
dc.subject LAMAP en_US
dc.subject «La main à la pâte en_US
dc.subject Рука в тісті en_US
dc.subject французька освіта en_US
dc.subject французький коле́ж en_US
dc.subject science education en_US
dc.subject method of teaching natural sciences en_US
dc.subject natural subjects en_US
dc.subject research-oriented learning en_US
dc.subject LAMAP en_US
dc.subject "La main à la pâte" en_US
dc.subject Hand in the dough en_US
dc.subject French education en_US
dc.subject French college en_US
dc.title ФРАНЦУЗЬКА ТЕХНОЛОГІЯ «LAMAP» У НАВЧАННІ ПРИРОДНИЧИХ НАУК en_US
dc.title.alternative French technology LAMAP in teaching natural sciences en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу